In het cluster west liggen vier kavels beschut tussen de singels. Op kavel 11 aan de zuidwestkant van dit stuk weiland gaan Richard (49) en Zwaantje (47) een door hen zelfontworpen bungalow bouwen. Hun zoon (18) en dochter (13) maken de bewoning compleet. Het is de wens van Richard en Zwaantje om ruimer te kunnen wonen en te genieten van de natuur. Ook de mogelijkheid om te bouwen wat je wilt is wat hen in het project De Peinder Mieden trekt. Net als voor de meeste bouwers is ook hun grote uitdaging om de bouwkosten zo goed mogelijk in de hand te houden. Het gaat ze daarbij niet om zo goedkoop mogelijk te bouwen, maar om een goede prijs-kwaliteitverhouding te realiseren. Richard denkt daar een goede strategie in te hebben gevonden.
De bewoners
Richard is een commerciële man in een technisch bedrijf en in zijn vrije tijd volleybaltrainer. Een man met veel energie en een volle agenda. Onderhandelen en een helpende hand bieden typeren Richard. Hij is een man die denkt in meervoud. Als iets goed is voor hem, dan zijn er mogelijk meer mensen die daar baat bij kunnen hebben. Hij heeft er zichtbaar plezier in om bijvoorbeeld buren bij een inkoop van werkzaamheden te betrekken en deze dan voor een gunstige prijs binnen te halen. Zo heeft iedereen er voordeel bij. Maar dat werkt wel twee kanten op. Zo heeft hij zijn netwerk vooral opgebouwd uit ondernemers die ook aan Richard en Zwaantje denken en die altijd bereid zijn om ook hen te helpen. En dat pakt bij de bouw van hun nieuwe woning op de Peinder Mieden goed uit.
Als we aan Richard vragen wie zijn aannemer is, welke architect de constructie voor hen uitwerkt of waar ze hun hypotheek afsluiten, dan blijkt elke dienstverlener uit hun eigen netwerk te komen. Met berenburg en een vriendschappelijke vergoeding, kom je een heel eind. De aannemer voor het huis in de Peinder Mieden wordt dezelfde als bij de uitbouw van hun huidige woning; timmerbedrijf J. Dijkstra. Dijkstra is gespecialiseerd in een-laags bouwconstructies. Prettig bij deze aannemer is dat Zwaantje tijdens de bouw nog allerlei wijzigingen kan doorvoeren om de binnenkant van de woning in overeenstemming met haar wensen te krijgen.
Al eerder hebben Richard en Zwaantje een verbouwing van hun huidige woning aangedurfd. En daarbij heeft Zwaantje een belangrijke rol gespeeld. Als verkoopster in de mode heeft Zwaantje oog voor mooie dingen en heeft ze in haar vrije tijd een cursus binnenhuisarchitectuur gevolgd. De uitbouw is door Zwaantje fraai vormgegeven en alle elementen en details zijn in harmonie met elkaar. En dat merk je direct bij binnenkomst: de woonkamer en uitbouw stralen rust uit en de verhoudingen zijn in balans. Ook bij hun project in De Peinder Mieden kan ze haar kennis en ervaring naar hartenlust toepassen en zich vooraf en tijdens de bouw actief bemoeien met de uitstraling van hun nieuwe woning.
Zelf ontwerpen
Richard en Zwaantje gaan een L-vormige bungalow bouwen op de noordoosthoek van hun kavel. Zo kunnen ze optimaal gebruik maken van het vrije zuiden en de lage zon op zwoele zomeravonden. In de vrije uurtjes en tijdens pauzes op het werk heeft Richard het huis zelf ontworpen met behulp van het gratis online Floorplanner. Online was al een woning gevonden die hen erg aansprak en deze werd het uitgangspunt van hun doe-het-zelf ontwerp. Omdat het ontwerp online staat, kon Richard op elk moment er een stukje aan werken. En nu het ontwerp klaar is, gaat een bevriende architect schetsen indienen bij de gemeente en de nodige constructieberekeningen uitvoeren.
Waddeneiland op De Peinder Mieden
Aan de noordzijde – direct aan de oprit – komt plaats voor drie auto’s. Daarbij maken ze gebruik van de drie meter vrije zone waarop niet gebouwd mag worden. In de hoek van de “L” komt een kleine inham waar later eventueel nog een carport gecreëerd kan worden. Als bijgebouw wordt nog een schuur door Richard zelf ontworpen die ze ook nog eens beiden eigenhandig in elkaar willen zetten. In de tuin komen langs het half verharde pad struiken voor de privacy.
Het huis krijgt een moderne uitstraling, waarbij aan de binnenkant veel hout wordt gebruikt. Het accent komt te liggen op de woonkamer en de keuken; dit wordt hun leefgebied. Beide vertrekken grenzen aan de grote tuin met vrij zicht. Een grote overkapping boven het terras moet de eyecatcher worden. Over de grootte van de overkapping zijn ze nog niet helemaal uit, maar dat zal 40m2 of 70m2 worden. De binnenvloer zal worden gevlinderd om in een later stadium er eventueel er hout overheen te leggen. De afwerking aan de buitenkant wordt een combinatie van hout met staal of zink. Er is nog geen keuze gemaakt voor de houtsoort. Het contrast tussen deze twee materialen geeft de woning een unieke uitstraling en gaat goed samen. Het is niet alleen hun persoonlijke smaak, maar volgens de bouwers gaat de lage bouw met deze materialen goed op in het plan.
Richard en Zwaantje zijn dol op de Waddeneilanden en proberen de sferen te integreren in hun nieuwe huis. Zo komen er, naar een idee van hotel Van Heeckeren van Ameland, grote vouwdeuren om bij mooi weer van de keuken en het terras een grote ruimte te maken. Ideaal bij de zwoele zomeravonden. En in de tuin zal siergras worden geplant om de sfeer van het duinengebied dichterbij huis te halen.
Isolatie en techniek
Om het huis tijdens de herfst en in donkere dagen aangenaam warm te houden, is gekozen voor een combinatie van vloerverwarming en houtkachel. De elektrische cv-installatie voor de vloerverwarming zal ook zorgen voor het warme water. Daarnaast zal de verplichte wtw-installatie ervoor moeten zorgen dat de warmte goed verdeeld wordt en er zo min mogelijk energie aan de buitenlucht ontsnapt. Naast ventilatie via de wtw vindt Zwaantje dat er ook gewoon een raampje opengezet moet kunnen worden. De elektriciteit voor deze systemen komt natuurlijk van zonnepanelen en er zal plaats worden gereserveerd voor een thuisbatterij. Voor subsidie op hun energiemaatregelen rekenen ze op een regeling voor pelletkachels. Er komt netwerkbekabeling door het hele huis zodat wifi straks overal goed te realiseren is. De verlichting zal worden bediend met een afstandsbediening. De ramen worden naar aller waarschijnlijkheid triple glas. Het platte dak zal bestaan uit prefab elementen en wordt afgewerkt met mastiek met daarbovenop de zonnepanelen, gericht op het zuiden.
Kosten laag houden
Door zijn contacten te gebruiken en slimme afspraken te maken, wist Richard bij de verbouwing van hun huidige woning de totale kosten goed onder controle te houden.
Onderdeel van zijn aanpak is om zelf op zoek te gaan naar materialen. Als het hem lukt om materialen voor de bouw goedkoper in te kopen dan via zijn aannemer, dan kunnen de totale kosten omlaag. Daarvoor maakt Richard van tevoren goede afspraken met zijn aannemer en worden zo de kosten nooit hoger dan de afgesproken prijs. Wat materialen betreft moet je volgens Richard ook niet tot het uiterste willen gaan als je een woning betaalbaar wilt houden. Ze kiezen daarom zoveel mogelijk voor gangbare materialen. Hoe specifieker je wensen zijn, hoe duurder het project. Wat gangbaar is, kent een groot aanbod en is meestal goed betaalbaar. Richards devies: “Alles is dagkoers.”
Het hele huis zal uiteindelijk een totaaloppervlakte krijgen tussen de 180 en de 200 m2 en zal compleet worden opgeleverd.
De bouw
Omdat de woning maar één bouwlaag krijgt, hopen Richard en Zwaantje dat de fundering eenvoudig kan. Ook deze bouwers willen geen kruipruimte. [Noot: Lees ook de blogs over de andere bouwers. Bouwen zonder kruipruimte lijkt op De Peinder Mieden een plaatselijke revolutie.] In afwachting van de resultaten van de sondering hopen ze geen heipalen nodig te hebben. Met een flinke laag wit zand als fundering, willen ze een schuimbetonnen vloer van het merk Hectar. De constructie van het huis wordt van houtskelet en de prefab-muren komen van Mopac Systems in België. Deze zijn standaard geïsoleerd en worden damp-dicht en kant-en-klaar afgeleverd. Tijdens de bouw zullen de toekomstige bewoners gaan wonen op hun eigen kavel. Nog niet besloten is hoe deze tijdelijke bewoning eruit gaat zien. Wellicht wordt het woonunits of een stacaravan / chalet.
Leveranciers
- Alle materialen worden in samenwerking met de aannemer ingekocht. Daar waar Richard een betere prijs of kwaliteit kan krijgen dan zijn aannemer, gaat de beste deal altijd voor.
- Samen met buurman Pieter heeft Richard de werkgroep Inkoop Sondering opgericht om voor alle bouwers van De Peinder Mieden een aantrekkelijke prijs binnen te halen.