Het gebied

MIDDEN IN DE NATUUR

Ligging
De Peinder Mieden ligt ten zuiden van het dorp Opeinde (in het Fries “De Pein”). Opeinde ligt 5km ten noordwesten van Drachten en heeft ongeveer 1700 inwoners. Het dorp ligt in een fraaie omgeving, de Noardlike Fryske Wâlden. Dit is een voornamelijk agrarisch gebied met door boomwallen omzoomde landerijen. Ongeveer 20% van het waterrijke natuurgebied De Leijen valt binnen het dorpsgebied van Opeinde.

Opeinde ligt zuidelijk van de N31 (ook wel de Wâldwei genoemd), de verbindingsweg tussen Leeuwarden en Drachten. Ook via het water is het dorp goed bereikbaar. Opeinde is het enige dorp in de gemeente Smallingerland met doorgaand vaarwater: Het Opeinder Kanaal. Het kanaal, met de hand gegraven in de tweede helft van de 19e eeuw, verbindt de Smalle Eesterzanding aan de zuidzijde met natuurgebied De Leijen, de Burgumer Mar en Prinses Margrietkanaal aan de noordzijde. Voor de recreatievaart een aantrekkelijke route in Oost-Fryslân.

Opeinde
Het dorp heeft nog een behoorlijk aantal actieve ondernemers. Er is een slagerij (hofleverancier en winnaar van vele prijzen!), een buurtsuper voor de dagelijkse boodschappen, twee restaurants, twee benzinepompen, een garagebedrijf, een snackbar/café, kapsalons, een fysiotherapeut, aannemers- en andere bouwgerelateerde bedrijven en bedrijfjes, adviesbureaus, enzovoorts.
Andere voorzieningen zijn: een apotheekhoudende huisartsen-praktijk, een gymnastiekzaal, twee kerken, een natuurzwemplaats bij De Leijen, een geldautomaat van de Rabobank, een postagentschap bij de Amigo benzinepomp en een fraai gelegen ijsbaan.

Onderwijs
In het dorp staan een peuterspeelzaal en een christelijke en openbare basischool. Er zijn tevens mogelijkheden voor naschoolse opvang.

Dorpshuis
Een belangrijke en gastvrije rol speelt het dorpshuis De Wringe in Opeinde. Hier vinden vele activiteiten plaats en vinden vele verenigingen ruimte om te vergaderen en bijeenkomsten te organiseren. Er is een biljartzaal, een peuterspeelzaal en een grote zaal geschikt voor ongeveer 100 zitplaatsen en een groot podium. Iedere week zijn er mogelijkheden voor ouderen om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis, met elkaar gezellig te eten, te handwerken, te sjoelen, te biljarten of gewoon gezellig met elkaar te kletsen. Buiten het gebouw is een professionele jeu-de-boulesbaan.

Het verenigingsleven
Opeinde kent vele verenigingen, van sport tot schilderen, van muziek tot toneelspelen. Al die verenigingen hebben met elkaar gemeen dat ze worden gerund door vrijwilligers. Ongeveer 1 op de 3 inwoners is dan ook actief in het verenigingsleven van het dorp. Eén van de grootste is voetbalvereniging ONT. De plaatselijke activiteitencommissie zorgt voor jaarlijks terugkerende evenementen, voor jong en oud, zoals het traditionele Slingeraap, het Zomer(spelletjes)spektakel en de feestelijk verlichte bruggen tijdens de feestdagen in december. Ieder jaar wordt in het dorp een eigen Avond4Daagse georganiseerd.